
Umíte si představit jaké by to bylo, kdyby nebyl objeven čaj? Nebyly by čajové servisy, čajové obřady, čajové lžičky, čajovny nebo čaj o páté.
Naštěstí byl čaj objeven roku 2737 před naším letopočtem, čínským císařem Shen Nung.
Jednoho dne si císař vařil v konvici vodu, co ho k tomu přimělo, nebylo zjištěno a náhodou mu tam spadlo z blízkého keře pár lístků.Okamžitě jej zaujalo sladké aroma, které z konvice vycházelo a když nápoj ochutnal, nepil už nic jiného.
Číňané výrobu čaje tajili a na trh dodávali až hotový produkt.
Dařilo se jim to dlouhá tisíciletí až ve dvanáctém století propašoval buddhistický mnich čajová semínka do své vlasti a tak se postaral o rozšíření čaje dále na východ, do Japonska.Odtud také pochází historie čajového obřadu, který je důležitým prvkem japonské kultury.Do Evropy byl dovezen, podle dostupných pramenů, až v roce 1610.
Co je velice zajímavé, že Anglie, která je dnes tak proslulá vařením čaje a čajem o páté, nejprve v pití moku zaostávala.Teprve v roce 1660 se rozšířila díky Kateřině Portugalské, manželce Karla II., která mimo jiné přinesla do manželství věnem Bombaj.
Do východní Evropy, tedy hlavně do Ruska se pak dostal čaj po souši a to roku 1618, jako dar od čínského císaře.O několik desítek let později, byla otevřena pravidelná stezka z Číny do Ruska.Ve druhé polovině 19. století se čaj pěstoval také v Indii a na Cejlon. Tam to přišlo jako dar nebes, jak si leckterý farmář myslel, protože káva, která se tam pěstovala, byla napadena chorobou, kterou nešli nikterak vyhubit, jen prostě všechno spálit.Místo kávy začali pěstovat čaj a do dnešních dnů platí mezi hlavní vývozce.
Dnes je čaj druhým nejoblíbenějším nápojem, hned po vodě a na jeho produkci se podílí i země jako je Jáva, Sumatra, Turecko, Bangladéš, Irán a další.